Jiří Suchánek ambasadorem Czech Para Open 2024

Ambasadorem právě skončeného 18. ročníku turnaje světového poháru ITTF Czech Para Open 2024 – Memoriál Jiřího Daňka byl český reprezentant para stolního tenisu a paralympionik Jiří Suchánek. Jako dlouholetý účastník tohoto turnaje, nejúspěšnější český reprezentant para stolního tenisu, který je v současnosti na 6. místě světového žebříčku, účastník čtyř paralympiád ze kterých má 2 bronzové medaile a majitel letenky na paralympiádu v Paříži, byl požádán organizačním výborem, aby spojil své jméno sportovce a svou tvář s logem a propagací nejstaršího mezinárodního turnaje pro handicapované stolní tenisty na světě a největšího v České republice.

Pro všechny, kteří Jirku neznají a nepoznali, přikládáme anotaci z podcastu „Stejní, ale jiní“ https://youtu.be/Jm05S8SJjts?si=1A-Wg-judZPrLcAV.

Jirka po havárii v r. 1999 od svých 17 let má přerušenou míchu. V roce 2005 začal hrát para stolní tenis, vyzkoušel všechny možné adrenalinové sporty, ale nakonec u stolního tenisu zůstal. Chystá se na 4 paralympiádu. Nejvíc vzpomíná na Londýn 2012, na svou první obrovskou světovou akci, na cestu vládním speciálem, na prostředí, atmosféru, spoustu diváků. Paralympiáda v Riu 2016 mu změnila život, neboť dokázal něco mimořádného – získal bronzovou medaili v jednotlivcích. Zůstal mu nádherný pocit z bronzu, z podpory sportovců i z jiných zemí, a že na konci nesl českou vlajku. V Tokiu medaile v jednotlivcích mu nevyšla, ale ve čtyřhře, po skvělém výkonu Petra Svatoše, opět vezli domů paralympijský bronz.

O nominaci do Paříže bojoval rok a 3 měsíce. Teď bude dřít, aby se připravil a odehrál tam zápasy se vztyčenou hlavou. V přípravě sleduje nahraná videa, zkoumá hru soupeřů a snaží se zjistit, co by jim mohlo vadit. Připravuje se na různé kombinace, signály a varianty, kterými by mohl být pro soupeře nebezpečný. Přínosem jsou zahraniční turnaje a soustředění, kde se poznávají styly a hra jednotlivých soupeřů. Kromě tréninkové dřiny je nezbytná pohoda a vyrovnanost v hlavě, proto chodí relaxovat a chytat ryby. Úroveň hráčů je nyní mnohem více vyrovnaná, dříve byla první desítka v žebříčku poměrně stabilní, dnes ani mezi dvacítkou není jasno, kdo ve kterém zápase může koho porazit. Na paralympiádě bude hrát dvouhru i čtyřhru, ale singl mu sedí víc, protože bojuje sám za sebe a rozhoduje, jak míček zahraje, kam ho umístí, co budu hrát, když mu ho soupeř vrátí. Věří, že se mu podaří kvalitně připravit i na Paříž, neboť největší problém je, že i soupeři chtějí vyhrát.

Organizační výbor Ti děkuje, že jsi propůjčil svou tvář, své jméno a své sportovní úspěchy našemu turnaji světového poháru Czech Para Open 2024. Uspořádali jsme ho vlastně proto, aby sis v Ostravě mohl vybrat svou letošní smůlu a utajili jste s Martinem Zvolánkem před soupeři své taktické záměry. Přejeme hodně sportovního štěstí a držíme Tobě i ostatním českým účastníkům paralympiády v Paříži palce i pěsti.

Chcete se podělit o informace z článku ? Pak je snadno můžete sdílet.
Facebook
Email
LinkedIn
WhatsApp
Threads